2020-12-05 13:48:50• hírek • Bede Emőke

Elhunyt az elismert tüdőgyógyász, dr. Pallai László

Egyik méltán elismert tagját vesztette el pénteken a szatmári orvostársadalom azt követően, hogy dr. Pallai László tüdőgyógyász szervezete is feladta a harcot a koronavírus-fertőzéssel szemben – az erről szóló hírt maga a Szatmárnémeti Pneumoftiziológiai Kórház közölte Facebook-oldalán.

Az elhivatottságáról és professzionalizmusáról ismert Dr. Pallai László 1937. augusztus 20-án, egy hétgyermekes család legidősebb csemetéjeként született a Máramaros megyei Ruszpolyánán. Szakmai tudására a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem hallgatójaként tett szert, majd ezen ismeretanyaggal felvértezve mintegy hat évtizeden át állt az orvostudomány és a betegek szolgálatában.


Szatmár megyei munkásságát 1973-ban kezdte meg a bikszádi tüdőgondozó orvosaként, majd 1975 szeptemberében átkerült a szatmári tüdőkórházba, mely már-már második otthonává vált. 2002-ben nyugdíjba vonult, viszont a gyógyítástól ezt követően sem szakadt el, hiszen nyugdíjas orvosként – a szakemberhiányt enyhítendő – 2018 augusztusáig folytatta a megkezdett munkát. Az évtizedek alatt szerzett szakmai tapasztalatokat szívesen adta tovább a fiatalabb orvosnemzedékeknek, nyitott, segítőkész személyisége miatt pedig széles körű megbecsülés és tisztelet övezte mind kollégái, mind páciensei körében.


A Szatmárnémeti Pneumoftiziológiai Kórház vezetősége és munkaközössége ez úton is őszinte részvétét fejezi ki a gyászoló családnak – zárja közleményét az intézmény.


A Szatmár Megyei Tanács is megemlékezett róla


"Néha rögös az út, amelyre a család és a sors közösen terelnek, de legtöbbször innen kerülnek ki a legnagyszerűbb emberek, akik a gyógyítást nem pusztán megélhetési forrásként vagy mesterségként tekintik, de megtalálják benne az isteni elhívást. Ilyen volt dr. Pallai László, aki a szatmárnémeti tüdőkórházban dolgozott a legnagyobb alázattal több mint negyven éven át. Ő nem állt meg ott, hogy vizsgált, gyógyított. Ő hosszan gondolkodott, hogy a gyógyszereken kívül mit tudna javasolni, amely jelentős javulást hoz a beteg életébe. Ő foglalkozott azzal, hogy mi lesz a betegeivel, ha kilépnek a kórház falain kívül. Ő odaadással fordult a kollégái felé. [...] Nyugdíjas évei minden pillanatában orvos maradt, osztályt vezetett és kollégáival együtt ügyeletezett. Halálával nem csak a szatmárnémeti, de az erdélyi orvostársadalom is egy, a szó legnemesebb értelmében vett orvosát vesztette el" - írja a megyei tanács.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: